Delavnice na OŠ Tabor I

V sredo, 20. januarja 2015, je bilo Društvo Portret povabljeno k sodelovanju s strani OŠ Tabor I, v okviru njihovega “Sončkovega dneva”. Organizirali so ga na temo letošnjega otroškega parlamenta – pasti mladostništva. Izvedli smo dve delavnici, dramsko in likovno. Pri  dramski delavnici smo spoznavali “nianse” jeze in kako se nanjo odzivamo. Pri likovni delavnici pa smo se dotaknili spletnega objavljanja.

Namen likovne delavnice z naslovom “Delež moje odgovornosti pri objavljanju na internetu” je bil spodbuditi razmišljanje pri sedmošolkah in sedmošolcih o objavljanju različnih vsebin na socialnih omrežjih. Tako smo skozi skupinsko debato raziskovali katera socialna omrežja vse uporabljajo, kaj tam objavljajo, govorili smo o tem katere fotografije so in katere fotografije niso primerne za objavo, kot tudi kateri osebni podatki in podatki o tem kje se nahajajo so primerni oz. neprimerni za objavo. Prav tako smo skupaj razmišljali o odgovornosti, ki jo nosimo, kadar nekaj objavimo, o možnih posledicah in o drugih osebah, ki so lahko vpletene.

V sklopu prvega dela delavnice smo si ogledala tudi dva kratka filma, katera sta zelo nazorno prikazala pasti, ki obstajajo pri nepremišljenem objavljanju fotografij. V drugem delu delavnice smo tematiko povezali z likovnim ustvarjanjem. Otroke smo tako vzpodbudili h kreativnosti in jih povabili, da so narisali svoj “selfie” oz. svoj avtoportret. Na voljo so imeli majhna ogledala s katerimi so si lahko pri risanju pomagali. Poleg svojih obrazov so narisali tudi oblaček v katerega so zapisali sporočilo, nasvet ali opozorilo v zvezi s tematiko o kateri smo govorili v prvem delu delavnice.

Otroci so bili zelo sodelovalni in ustvarjalni. Nekaj njihovih izdelkov si lahko ogledate v galeriji.

Hvala, svetovalni delavki OŠ Tabor I, Manji Sgerm za povabilo in seveda našim mentorjem: Lei Perko, Sari Červek ter Oskarju Kranjcu.

Za ogled galerije kliknite na fotografijo. Po galeriji se lahko pomikate s puščicami oziroma tipkami levo/desno.

Pin It on Pinterest